Over ons

Aktepe Europe 

Goed, we gaan even terug in de tijd.

Waar vroeger de man des huizes aan het werk was op het land of elders zorgde moeder voor het werk thuis. Thuis werd alles in eigen omgeving verbouwd, verzorgd en gemaakt. De melk was direct afkomstig van de koe, de eieren van de kip en groenten en fruit werden op het land geteeld. Wanneer je het er met oudere generaties over hebt, zeggen ze “we hadden weinig, maar dat was goed”.

De wereld is enorm veranderd, gemiddeld kunnen we niet meer rondkomen met een inkomen, door de jaren heen is men beiden gaan werken om het huis te onderhouden. Ook de rollen zijn veranderd, de man doet net zo goed mee in het huishouden. Daardoor hebben we minder tijd over voor belangrijkere zaken. Daar waar het gezin samen komt is toch aan tafel. Voor het eten of het bereiden ervan hebben we minder tijd of maken we er minder tijd voor. Dat moet vooral eenvoudig en snel bereid zijn. We willen zo natuurlijk mogelijk en gezonder gaan eten. Ook willen weten waar ons voedsel vandaan komt. Dat is de tijd van nu.

We willen dit aspect onder de aandacht brengen. Wij willen duidelijkheid verschaffen over ons voedsel. Waar komt het vandaan? En hoe komt het tot stand?

Iedere consument heeft het recht op voorlichting over voedsel. Maar wel het eerlijke verhaal hiervan. Waar moeten men opletten? Wat kan ermee gemaakt worden? Alle handige tips willen wij weten.

Onze quote is: “Een dag niet goed gegeten is een dag niet geleefd”.

Lekker eten begint bij, juiste producten in huis hebben. Dan het liefst regionaal en seizoengebonden producten. Alles heeft zijn tijd. Tomaten zijn bijvoorbeeld het lekkerst in de zomer, door zonlicht. Men maakt daarom de zomerproducten winterklaar. Een overschot aan tomaten kan worden gepureerd of gedroogd op dakpannen. Klaar voor gebruik in de winter.

Waarom staat er op veel producten niet de juiste herkomst of hoe het is gemaakt? Hoe kan het dat een product binnen de EU in een andere taal bij ons in de schappen ligt? Eigenlijk weten we niet wat we kopen. Dit kan anders en moet in ons optiek anders.

Mijn familie

Als familie namen we altijd voedsel mee terug uit eigen land als we op vakantie waren in Turkije. Eerlijk gezegd begreep ik dit nooit als klein kind. Ik dacht alleen “waarom nemen we dit mee? Dit is toch ook in Nederland te verkrijgen”, overal was wel een Turkse supermarkt te vinden.

Wat er dan allemaal mee terug kwam was bijvoorbeeld: Olijfolie van ons eigen olijfgaard. Bulgur en peulvruchten als linzen en kikkererwten van het land van opa. Gedroogde tomaten en kruiden van oma’s moestuin. Honing, Gepekelde druivenbladeren. Huisgemaakte druivensiroop. En dit was nog niet alles. Wij namen als gezin van alles mee, wat zelfgemaakt of zelf verbouwd was en aten dan in Nederland echte heerlijke producten, uit eigen streek.

Herinnering

Wanneer er vrienden en familie over de vloer kwamen en bleven eten, gaven ze altijd aan aan anne (mama), dat het gerecht die zij bereidde anders en lekkerder smaakte. Anne vertelde dan dat het kwam doordat ze eigen organische producten gebruikte. En gaf er dan vaak ook nog een deel mee aan de gasten, om mee naar huis te nemen.

Tijden veranderen

Zoals ik eerder aangaf veranderen de tijden. We eten niet meer regionaal, we weten zelfs niet eens wat er in de regio groeit, bloeit geteeld of verbouwd wordt. Hoe zuidelijker we ons bevinden, des te beter de smaken zijn van ons voedsel. Men brengt minder regionale producten mee terug uit het buitenland, omdat dit niet meer zo makkelijk is. Hierdoor is men afhankelijk van de voedselindustrie en van de producten die te vinden zijn in de schappen van de lokale supermarkt. Jammer genoeg is dit niet altijd van het beste kwaliteit.

Zo ben ik begonnen met het importeren van ons eigen product, van eigen land. Mijn familie en ik bezitten olijfgaarden en een fabriek waar we uitsluiten extra virgin olijfolie produceren van hoogwaardig kwaliteit. Als olijfboeren zorgen wij goed voor onze olijfbomen en het land. Waarbij we traditie getrouw een kwalitatief goed product produceren voor ons en de consument. Het doel is onze passie en tradities doorgeven aan de volgende generatie die komen gaat.